
Якщо вам потрібно надати особливого колориту ресторану, бару чи кафе, то вам можливо буде цікаво дізнатись, що освітлення є одним із найважливіших аспектів проектування ресторанного бізнесу. Ефектний світловий дизайн може перетворювати не лише простір, а й впливати на враження ваших клієнтів. Слід пам’ятати, що саме вони потім оцінять вас у мережі та порекомендують своїм друзям.
Ми розкриваємо найкращі ідеї, що дозволяють збалансувати бажання створити унікальну та самобутню атмосферу з практичною потребою у функціонально освітленому просторі. Тут ви знайдете:
які критерії слід враховувати під час планування освітлення.
оптимальне освітлення різних приміщень: передпокій, тераса, їдальня, робоча зона, бар, стійка, стіл, декоративні елементи.
вибір ефективних джерел світла для освітлення ресторану, будь то денне освітлення, загальне освітлення або акцентне освітлення
яке світло підходить для якого часу доби: сніданок, обід та вечеря
вибирайте правильні світильники, щоб ваш посуд не вицвітав
як технології можуть допомогти вам скоротити витрати на електроенергію
Для проекту освітлення ресторану потрібно в першу чергу враховувати тип та планування закладу, а також вподобання клієнтів.
Тип ресторану та планування приміщення
Фаст-фуд, італійська кухня, японська кухня. Для молоді, для сімей. Міський ресторан, ресторан заміського готелю, дизайнерський ресторан. З великими вікнами, майже без природного світла.
Справді, спочатку варто визначити тип ресторану та дізнатися про його клієнтуру. Заклад швидкого харчування - це не те саме, що ресторан класу люкс.
У першому випадку рішення орієнтоване більш просте освітлення, оскільки відвідувачі проводять там трохи часу.
У ресторанах готелів, в кафе та інших закладах з тривалим перебуванням гостей доцільно застосовувати яскраве освітлення, будь то природне денне світло з великих панорамних вікон або яскраві світильники.
У модних ресторанах для гурманів проект освітлення складніший, оскільки мета полягає в тому, щоб створити атмосферу, яка спонукатиме гостей залишатись довше і насолоджуватись вишуканою вечерею.

Правильне освітлення для приміщень різних за призначенням
Не менш важливо правильно освітити кожне приміщення ресторану, беручи до уваги наміри та потреби (комфорт та безпеку) приміщення кожного виду.
Освітлення входу та фасаду
Фасад – це перше, що бачать відвідувачі ресторану та одне із зображень, яке зазвичай з'являється у пошукових системах, соціальних мережах, блогах. Освітлення фасаду, вивіски та двері має відображати стиль всього закладу та запрошувати відвідувачів увійти.
Освітлення кухні і робочої зони
У цій галузі ми рекомендуємо холодне біле освітлення. Освітлення має допомагати персоналу почувати себе комфортно та працювати ефективно, зосереджено і безпечно.
Ми також радимо, щоб у кожного працівника на кухні було індивідуальне робоче освітлення. На кухні варто встановити світильники з високим індексом передачі кольору, що дозволяє чітко бачити природний колір їжі.
Освітлення бару
У багатьох ресторанах барна стійка користується великою популярністю клієнтів закладу, а також є місцем, де готують напої. Тому освітлення має враховувати обидва фактори. Воно має бути диференційованим: пропонуємо розміщувати точкове освітлення ЛЕД прожекторами чи підвісними світильниками або лінійне освітлення, особливо у вітринах, полицях із напоями. Хорошим варіантом для цього буде застосування світлодіодні стрічки RGB з різним кольором світіння, яку можна закріпити на нижньому виступі або під барною стійкою.

Освітлення зали ресторану
Це та область, яка дозволяє проявити найбільшу креативність і має на 100% відображати імідж ресторану.
Як правило, більшість гостей віддають перевагу приглушеному розсіяному світлу, що сприяє спокійній утихомирюючій обстановці. Часто джерел світла за столиками та барною стійкою вже достатньо, щоб надати необхідної яскравості. У великих закладах слід розглянути інші варіанти, такі як установка світильників загального освітлення. У будь-якому випадку освітлення має забезпечувати безпечне пересування персоналу та клієнтів.
Настільне освітлення
Вибір зазвичай падає на підвісні світильники гарної форми. Відстань між поверхнею столу та абажуром має бути не менше 60 сантиметрів. В ідеалі вони повинні випромінювати пряме світло вниз, щоб уникнути тіней.
Підвісні світильники з напівпрозорими плафонами дають приємне розсіяне світло, яке освітлює все довкола та створює інтимну атмосферу для розмови.
Так як вся поверхня столу має бути добре освітлена, бажано підібрати підвісні світильники відповідної потужності. Наприклад, для круглих і квадратних столів гарним вибором буде підвісний світильник з великим круглим або циліндричним абажуром.
Інший варіант – точкове або лінійне освітлення столу. Для цієї мети підходять кілька невеликих підвісних світильників або один кластерний.

Освітлення елементів дизайну в залі
Архітектурні елементи, зображення, дисплеї, картини в рамах, вивіски, полиці для пляшок є прикладами елементів дизайну, які заслуговують на більш ретельне освітлення. Для цих елементів доречна установка акцентного освітлення, що робить їх візуально привабливими, помітними в інтер'єрі. Його можна використовувати окремо або на додаток до природного освітлення.
Зовнішнє і терасне освітлення
Відкритий майданчик або тераса також повинні відображати стиль та естетику ресторану, тому освітлення також відіграє важливу роль. Ми рекомендуємо зберегти лінію та узгодженість інтер'єру та подбати про дрібні деталі, щоб відкритий майданчик також був привабливим місцем, що посилює гастрономічні враження.

Освітлення в ресторані у різний час дня
Варто визначити тип освітлення, яке буде необхідно у закладі протягом усього дня.
Ланч. Ми рекомендуємо яскраве освітлення, тому що клієнтам потрібно світло, щоб остаточно прокинутися, перевірити свої телефони, відповісти на електронну пошту на ноутбуці або почитати газету, насолоджуючись кавою. Використовуйте природне освітлення, де це можливо.
Обід. Тут освітлення має бути більш помірним та тонким. Однак є винятки: для ресторанів швидкого харчування, де люди не сідають за стіл надовго, ми навпаки - рекомендуємо яскраве освітлення.
Вечеря. Клієнти цінують невимушену атмосферу в закладах, чи то простого, чи то висококласного ресторану. Вечір - найпопулярніший час для зустрічей та спілкування. Люди хочуть сісти та розслабитися після напруженого дня. Приглушене освітлення допомагає створити потрібну атмосферу та змушує клієнтів почуватися комфортніше.

Їжа - це задоволення, підкресліть її колір
Різні джерела світла з різним ступенем якості відтворюють кольори освітленого об'єкта. Для гастрономії це дуже важливо, бо насправді ми «їмо очима». Світлотехнічна характеристика, яка вказує, наскільки точно джерело світла відтворює колір об'єкта, називається індексом передачі кольору (CRI). Він варіюється від 0 до 100. Чим вище індекс, тим вище точність передачі кольору. Тому найвищий CRI безперечно піде на користь вашим гастрономічним витворам.
Інтелектуальне освітлення - практичне рішення, яке заощаджує витрати
Технології розвиваються і системи автоматизації пропонують інтелектуальні рішення для управління освітленням. У приміщенні ресторану система «Розумний дім» дозволить регулювати та автоматизувати роботу жалюзі та джерел штучного світла, щоб заощадити час та гроші на рахунках за електроенергію.
Цією системою зручно керувати з панелі керування в ресторані або за допомогою програми на смартфоні, комп'ютері або планшеті. Ця система також допоможе керувати музикою, телевізорами, термостатами, вентиляторами та системою безпеки.
Які типи освітлення найбільш популярні в ресторанах
Підвісні світильники
Вони звисають зі стелі та можуть бути розміщені над барами, столиками та стійками реєстрації. Вони забезпечують приємне, безпечне та комфортне освітлення для персоналу та клієнтів.
Люстри
Ефектні та елегантні люстри, розміщені на стелі, відповідають за загальне освітлення та привертають до себе увагу у передпокої чи їдальні. Вони також визначають стиль приміщення.
Настінні бра
Забезпечують акцентне освітлення. Розміщуються на стінах навколо картин, дзеркал, фотографій.
Трекове освітлення
Кілька світильників можна прикріпити до безперервної напрямної шини на стелі або балці та відрегулювати для спрямування світла у різні боки. Створює освітлені острівці світла у потрібних місцях.
Світлодіодні панелі
Світлодіодні панелі ідеально підходять для ресторанів швидкого харчування, яким не потрібні акценти чи декоративне освітлення. Вони рівномірно випромінюють світло в усі боки, не концентруючи на певній області. Вони також більш енергоефективні, ніж інші моделі, що зменшить рахунки за електроенергію.
Вбудовуване ЛЕД освітлення
У стелях чи стінах цей тип світильників спрямовує промені світла в одному напрямку. Їх використовують для загального освітлення чи освітлення робочої зони.
Функціональне освітлення
Для спеціально обладнаних приміщень, таких як кухні, посудомийки та складські приміщення оптимальним будуть економічні світлодіодні світильники, до яких не висувають особливих естетичних вимог.

Секрет освітлення для ресторану
Під час відвідування ресторану кулінарні шедеври зазвичай знаходяться в центрі уваги гостей. Однак тільки завдяки гарному дизайну інтер'єру та правильному освітленню сніданок, обід чи вечеря стане тим унікальним гастрономічним досвідом, що викликає захоплення відвідувачів.
Сподіваємось, ця стаття допоможе визначиться з дизайном та типом світильників для вашого ресторану. Якщо ви не ризикуєте зробити вибір самостійно, фахівці компанії Paytex із задоволенням допоможуть вам у цьому.
Багаторічний досвід дозволяє нам гарантувати професійне проектування та монтаж якісного інтер'єрного світлення. Наші роботи можна подивитись тут. Ми постачаємо та встановлюємо освітлення по всій Україні. Звертайтесь! Попередню інформацію можна отримати за тел. 099 276 28 35, E-mail paytex.sale@gmail.com.
Comments