top of page
  • Фото автораPaytex

Освітлення, що впливає на зовнішність, настрій і відносини

Оновлено: 14 вер. 2023 р.


Красивое лицо девушки освещено светом
Освітлення впливає на зовнішність, у всякому випадку на її сприйняття. Не нехтуйте цим, це - важливо!

Основні теми, яких торкнемось:

1. Світло і зовнішність

2. Світло і інтер’єр

3. Якість освітлення і здоров’я в домівці



Свет освещает фигуру девушки сверху
Некоректно розташоване освітлення спотворює вашу зовнішність

Освітлення впливає на настрій і відносини. І це - аж ніяк не перебільшення. Зверніть увагу на обличчя на фото: колір – зеленувато-землистий – неприродній, носо-губні зморшки та інші вертикальні лінії – занадто виражені. Все обличчя спотворене, а людина, приходячи додому, можливо, думає, що виглядає, як завжди, чудово. Але, на другому фото все виглядає інакше: на обличчі з’явився рум’янець і звичний привабливий вигляд. В чому ж тут загадка? Вся справа виявляється в штучному освітленні, а саме в тому, що воно не досить коректно організоване. І, якщо знаходячись в громадському приміщенні ми не можемо на це вплинути і змушені миритися з існуючим освітленням, то в домашніх умовах варто постаратись зробити все правильно.



Обличчя у світлі двох різних світильників
Якість освітлення впливає на наше зорове сприйняття всього, що нас оточує

Спочатку - все про колір


Передача кольорів лед світильником. З нашого невеличкого експерименту видно, що найбільш точно колірна гама сприймається оком за денного освітлення. Тобто, якісний світильник повинен генерувати світло, яке за своїми параметрами наближене до денного. Коефіцієнт кольоропередачі, позначається CRI або Ra, показує, наскільки колір освітленого світильником предмету близький до його кольору, освітленого яскравим сонцем. Коефіцієнт кольоропередачі сонячного світла приймається за 100. Чим цей показник ближче до 100, тим точніше при освітленні передаються кольори.


Червоне яблуко у світлі світильників
Одне і те саме яблуко освітлене світильниками з різним CRI

Існують цілі сфери людської діяльності, де рівень якості передачі кольорів – необхідна та обов'язкова умова успішної роботи: контроль готової продукції на швейних та текстильних підприємствах, художні майстерні, музеї, поліграфія, салони краси, стоматологічні клініки, магазини тощо. Загалом для нормальної людської життєдіяльності достатньо світильника з індексом кольору CRI>80. Однак, якщо ви приймаєте рішення про необхідність розрізняти тонкі відтінки кольорів, рекомендуємо використовувати світильники з CRI > 90 і більше. Відмінним за рівнем передачі кольору вважається світильник з CRI>95. Тобто природній колір обличчя і домашньої сукні буде коректно відображений при світлі саме таких світильників. Але це не єдина умова, яка впливає на те, як ми виглядаємо вдома.



Світильники в ряді світять різним кольором
Колірна температура світла

Температура світла світильника або колірна температура

Це відтінок білого світла, який дає світильник. Вимірюється у Кельвінах (К). Буває теплим, нейтральним і холодним. Залежно від того, якого ефекту потрібно досягти, вибираємо теплий білий выдтінок – колір сонячного світла під час заходу 2700-3200К, нейтральний білий – колір денного сонця від 3200К до 4500К, або холодний білий від 4500К і вище – колір сонячного світла вранці.

Колір світла світильників в домівці має значенння з точки зору зовнішності. На другому фото видно, що дівчина і простір передпокою освітлені світильниками нейтрально-холодною з колірною температурою, приблизно 4500К. Колір шкіри у дівчини – сіруватий і зовсім її не прикрашає. На фото зліва – все інакше – відтінок шкіри теплий, привабливий. Вибираючи світильник в магазині варто звернути увагу не тільки на його декоративність, але і на колір його світла, тим більше, що це легко можна перевірити прямо на місці і подивитись, наприклад, якого відтінку стає шкіра вашої руки, коли на неї падає світло і після цього зробити свій вибір.



Спальня освітлена приємним жовтуватим світлом
Теплий жовтуватий колір світла для спальні дарує спокій, розслабленість, затишок

Крім суто естетичного аспекту, різний відтінок світла дуже впливає на настрій, емоційний стан людини, тому важливо використовувати кожен колір правильно для приміщень різних за призначенням. Тепле світло створює затишну, спокійну, гостинну атмосферу, допомагає розслабитися, відчути себе комфортно і безпечно. Таке світло ідеально підходить для спалень, віталень, дитячих і столових кімнат.



Біле світло світильників освітлює кухонний стіл
Освітлення 4000К приводить людину в стан бадьорості, творчого піднесення, що абсолютно необхідно за робочим столом: письмовим або кухонним

М'яке, біле, дуже приємне чисте світло ідеально підходить для таких приміщень як робоча поверхня на кухні, ванна кімната, письмовий стіл або будь-який інший робочий простір. За кольором це світло нагадує денне світло у полудень. Освітлення з температурою 4000К і більше вище збільшує концентрацію уваги людини на 20%, підвищує самопочуття, мотивацію та продуктивність. Якщо ви плануєте освітлення для дзеркала або столика для макіяжу, то обов'язково вибирайте нейтральне біле світло. Таким чином ви будете точно уявляти, як буде виглядати ваш макіяж при денному світлі.



Світильники з холодним свіченням на графіку мають сильний сплеск інтенсивності в синьому діапазоні спектру
Світильники з холодним світінням на графіку мають сильний сплеск інтенсивності в синьому діапазоні спектру

Холодне світло найчастіше використовують в нежитлових робочих просторах, таких як: офіси, лікарні або торгові центри для створення загального освітлення. В домівках такі світильники встановлюють не часто не тільки тому, що синюватий відтінок світла не асоціюється з теплом і затишком. Справа в тому, що за останніми дослідженнями синя компонента спектру, що відповідає 480 нм, діє руйнівним чином на сітківку людського ока. Тому потрібно, по можливості, уникати потрапляння прямих променів синюватого відтінку у вічі і взагалі прямих променів не закритих плафоном або матовим світлорозсіювачем. Не встановлювати таке освітлення в дитячих, вітальнях – просторах, де ваші домочадці перебувають довгий час. Освітлення від 4500К і вище прийнятне в гаражі, коморі, підвалі.


Жінка працює за письмовим столом освітленим настільним світильникомого світильника змінюються впродовж дня згідно циркадним ритмам людини
Колір світла і інтенсивність світіння у цього світильника змінюються впродовж дня згідно циркадним ритмам людини

Біодинамічне освітлення. Але, що робити, коли виникає потреба задіяти в одному приміщенні світильники з різною температурою світіння. Такий експеримент провела компанія OSRAM AG. Це було незалежне дослідження серед працівників офісу компанії в Нідерландах, в якому було встановлено світильники зі зміною колірної температури. Результатом досліджень стало те, що:

· 76% людей відзначили підвищення позитивного емоційного настрою, життєвої енергії («радість буття»),

· 50% - відчули поліпшення фізичного самопочуття і стабілізацію стану здоров'я,

· 12% - зафіксували велику концентрацію уваги і підвищення продуктивності праці.


Чому так відбувається? Біологічна циклічність (внутрішній годинник) контролює наші відчуття, настрій, рівень життєвої енергії, почуття бадьорості, психічного і фізичного здоров'я. Тому що за рахунок незорового впливу світла мозок регулює циркадну ритміку організму, реагуючи на «світлові сигнали» з навколишнього середовища - зміну колірного відтінку і інтенсивності природного освітлення протягом доби. Наш настрій і психо-емоційний стан залежить певною мірою від штучного освітлення. Оскільки багато хто з нас працює не в офісі, а вдома, варто використовувати у зоні робочого простору, наприклад письмового столу, біодинамічні світильники. Вони дають світло, яке протягом робочого дня змінюють колірний відтінок лед освітлення і його інтенсивність відповідно до природної динаміки денного світла: вранці - "холодний" - активуюче денне світло з підвищеною блакитною компонентою (Тц =5500-6500 К); в другій половині дня (післяобідній час) -"нейтрально-біле" світло - Тц = 4000 К; до кінця робочого дня -"Тепло-біле" світло з Тц = 2700-3000 К (релаксуючий вплив на організм).



Чоловік тре очі, сидячи за столом поряд з лампою
Зоровий комфорт - показник того, що освітлення в кімнаті вибрано правильно


Освітлення і здоров'я

Світло супроводжує нас від народження і є необхідною умовою нашого існування. Використання штучного освітлення допомагає нам відшкодувати недолік природного світла, але при цьому важливо враховувати його параметри, що безпосередньо впливають на наше здоров'я.

Коефіцієнт пульсації. Світло від ЛЕД світильників максимально наближене до природного освітлення. Для кожного городянина важливо, щоб освітлення не завдавало здоров'ю шкоди, адже більшість з нас проводять багато часу в закритому приміщенні. Тому, вибираючи світлодіодний світильник, важливо звернути увагу на показник мерехтіння або інакше коефіцієнт пульсації. Якщо цей параметр не відповідає нормі, то людина рано чи пізно відчує зниження уваги, стомлюваність, дратівливість, нудоту, головний біль. При тривалому впливі неякісного освітлення можливі порушення циркадного ритму, безсоння, депресія і важчі патології центральної і вегетативної нервової системи. Якісне світло, навпаки, підвищує позитивний емоційний настрій, працездатність, концентрацію уваги. Якщо світильники вже встановлені, рівень пульсації можна перевірити пульсметром, або навести працюючу камеру телефону – у світильників з підвищеною пульсацією зображення буде з завадами, мерехтливим. Пульсація ЛЕД світильників 2-5% - це той оптимальний показник пульсації, що значно підвищує рівень зорового комфорту і який здатні забезпечити сучасні світлодіодні технології. Саме світильники з низьким рівнем – 2% варто застосовувати там, де ви перебуваєте більшу частину часу, для освітлення письмового столу, в дитячій кімнаті.



Дитина малює за письмовимстолом поряд із вімкнутою лампою
Яскравість освітлення легко можна настроїти, якщо світильник з димінгом

Керування яскравістю освітлення. Всім відомо, що освітленість повинна бути достатньою, але не надмірною. Чутливість зору до підвищеної яскравості освітлення дуже індивідуальна. Якщо ви помічаєте у собі цю якість, виберіть світильники з можливістю диміювання. Зменшуючи або збільшуючи яскравість за допомогою димера можливо настроювати той її рівень, якого зараз потребуєте саме ви. Світильники з димінгом бувають самого різного призначення: люстри, настінні світильники - бра, підлогові - торшери і настільні лампи. Однак, потрібний рівень яскравості світла це – не тільки зоровий комфорт, який безумовно і важливий і бажаний, але і можливість створювати різні сценарії освітлення: приглушене світло для спокійної сімейної атмосфери, романтичної вечері чи, навпаки яскраве – для свята, прийому гостей. Дуже зручно, коли можна керувати світлом в залежності, від нагоди чи свого настрою! Не рідкісні випадки, коли приходиться вперше вибирати світильник для помешкання і є природні побоювання вибрати яскравість світіння невірно. Світильники з димінгом легко вирішують цю проблему: можна сміливо вибирати світильник більшої яскравості і потім настроювати той рівень, який потрібно.


Обличчя дівчини освітлене зверху і збоку
Верхнє і бічне освітлення в інтер'єрі можна застосовувати одночасно - зовнішність від цього тільки виграє

Зовнішність і інтер'єр - різні рівні освітлення


Рівні світла в приміщенні. Сценарії освітлення можна створювати не тільки за допомогою димінгу. Багатошаровість і різнорівневість освітлення дає теж таку можливість, а крім того створює гарний дизайн приміщення в цілому.

Верхнє, загальне або заливаюче освітлення. Воно створює рівномірне освітлення всього приміщення. М’яке верхнє світло, завдяки якому можна вільно і впевнено переміщатись всередині будинку чи квартири. До нього відносяться люстри, точкові світильники, магнітні і трекові сиситеми. Це світло заливає весь простір.



Вітальню освітлюють світильники
Різнорівневе світлення робить інтер'єр об'ємним і виразним

Середній рівень. Це саме те освітлення, яке розташоване на рівні обличчя людини і яке безпосередньо впливає на сприйняття зовнішності. Це можуть бути настінні бра, світильники на довгих підвісах, підсвічування картин. Це також світло, відбите від будь-яких поверхонь: стін, фактур, предметів декору. Середній рівень може використовуватись для декорування в якості акцентного освітлення, для виділення світлом статуеток, картин, декоративних ніш створення фокусу на них. Приліжкове освітлення, торшери, настільні лампи. Частіше за все це – робоче освітлення, але крім своєї утилітарної функції - освітлювати книгу або рукоділля, таке освітлення дарує додатковий затишок і створює неповторну атмосферу. Комфорт під час читання, письма або приготування їжі залежить від того, наскільки правильно підібране і спрямоване робоче освітлення, цей важливий елемент робочого освітлення.

Нижній рівень освітлення. Це підсвічування сходів, підлогові світильники. Таке світло використовується в разі необхідності як додаткове або декоративне освітлення.



Вітальня освітлена різними світильниками
Гармонійне освітлення впливає на настрій, емоції і сприйняття інтер'єра вцілому

Післямова. Світло має дивну силу і магію: навіть найпростіший інтер'єр стає з ним загадковим і глибоким, він може міняти простір, впливати на настрій людей. Створюючи дизайн інтер’єру своєї оселі, або піклуючись про свій вигляд розглядайте своє житло як єдиний простір, наповнюйте його світлом на всіх рівнях - тоді ви отримаєте ту глибину і гармонію в інтер'єрі, яку неможливо буде не помітити, а краса і естетика стануть вашими вірними супутниками. Адже саме те, як добре ми почуваємось і виглядаємо в решті стає основою добрих взаємовідносин з навколишнім світом із близькими людьми і також формує зворотній зв'язок.













bottom of page