top of page
  • Фото автораPaytex

Освітлення в ландшафтному дизайні – як уникнути помилок?


Декоративне ландшафтне освітлення ділянки красиве і комфортне
Декоративне ландшафтне освітлення - для краси і комфорту

Якщо вам спала на думку ідея перетворити дачну ділянку в чарівний ліс, то декоративне ландшафтне освітлення дасть можливість проявити свою фантазію, уяву та почуття стилю. Наша стаття про те, як уникнути прикрих і, на жаль, поширених помилок у організації освітлення ландшафту. Сподіваємось, буде цікаво.



ЛЕД стрічка у ландшафтному освітленні ділянки
ЛЕД стрічка у проекті ландшафтного освітлення АЗК від компанії Paytex

1. LED стрічка в екстер'єрних проектах. Існує світлове обладнання, яке здатне якісно замінити світлодіодну стрічку і яке спеціально призначене для роботи в умовах вулиці: неоновий шнур, лінійні архітектурні світильники. Але, якщо інакше не виходить - варто використати ЛЕД стрічку в алюмінієвому профілі зі світлорозсіювачем. Це прийом не дозволить стрічці деформуватися, "піти хвилею" і, таким чином, не зіпсує естетичний ефект, одночасно захистивши від впливу вологи дозволить прослужити їй тривалий час.


Схема розміщення кабелю освітлення в грунті
Схема розміщення кабелю освітлення в грунті

2. Правила прокладання кабельних трас. За встановленими нормами глибина залягання кабельних трас має бути не менше 70 см від поверхні ґрунту. Якщо розміщувати електрокабель менш глибоко, то в такому разі його з легкістю можна пошкодити перекопуючи грунт. Також кабель внаслідок недостатньої глибини залягання буде підданий впливу руху ґрунту зверху. Для прокладання кабелю обов'язково слід використовувати гофротрубу та спеціальні аксесуари. Для прокладки кабелю під доріжками та під ґрунтом використовують 2 різних види гофротруби.


При розведенні кабельних трас при розділенні їх на групи обов'язково повинні бути використані монтажні коробки з найвищим IP-захистом від руйнівного впливу навколишнього середовища. Адже одна з найпоширеніших і прикрих помилок в організації ландшафтного освітлення - протікання в місцях з'єднання кабелю, коли монтажні коробки виявилися неякісними або без необхідного рівня герметичності.



монтажні коробки для монтажу кабелю в грунт
Монтажні коробки для монтажу кабелю в грунт мають бути із захистом ІР68, а кабельний ввід - герметизованим

3. Немає обов'язкової герметизації підведення кабелю. Саме в таких випадках, коли волога потрапляє через кабельне введення, світильники виходять з ладу і перегорають. Провідні світові виробники світлодіодного обладнання виробляють додаткові аксесуари для герметизації кабелю, які знижують ризик потрапляння вологи через кабельні вводи та кабельною трасою. Для вибору якісного обладнання, консультації, створення світлотехнічного проекту та монтажу освітлення рекомендуємо звертатися до компаній з великим досвідом роботи, які добре зарекомендували себе на ринку України, такі як Paytex.



Акцентні світильники  вузьким світловим променем вдало освітлюють дерева витягнутої форми на ділянці
Акцентні світильники вузьким світловим променем вдало освітлюють дерева витягнутої форми на ділянці

4. Неправильний вибір оптики для ландшафтних світильників. Для різних за формою та висотою рослин та архітектурних об'єктів необхідно підбирати ту оптику, яка ефектно та якісно їх освітлюватиме, повноцінно виконуючи функціональну та естетичну задачі. Рослини витягнутої форми необхідно підсвічувати світильником з вузьким променем світла, а рослини з розлогою кроною – широким. Ті самі правила освітлення діють для статуй, колон, малих архітектурних форм. Кількість світильників залежатиме від розміру об'єкта - чим він об'ємніший, тим більша кількість світильників.



Охоронна зона дерева
В охоронній зоні дерева не можна прокладати траншеї для кабелю

5. Охоронна зона рослини. Правило охоронної зони рослини, окресленої радіусом його крони, твердо дотримується у міських парках та скверах. У цій зоні заборонено прокладання кабельних трас, щоб не пошкодити кореневу систему дерева. Було б непогано перенести цю традицію до ландшафтних проектів у приватній забудові, залишаючи недоторканною зону навколо кущів та дерев на особистих ділянках.



Світильники на опорі у саду
Зимової пори садові світильники можуть сховатись під товстим шаром снігу - варто планувати висоту їх опори заздалегідь

6. Вибір правильного типу обладнання. Облаштовуючи ландшафтне освітлення варто уявити собі, як освітлюватимуть рослини в саду вибрані моделі світильників у різну пору року: чи достатня висота ніжки або стовпчика світильника, щоб не загубитися під товстим шаром снігу або опалого листя, щоб при прибиранні світильники не були пошкоджені. Можливо, варто відмовитись від них на користь світильників на штанзі.


7. Світильники із датчиком руху. Варто мати на увазі, що світильники з інтегрованим датчиком руху, як правило, реагують включенням на появу великих собак, дітей, на проїжджаючі повз автомобілі. Щоб не доставляти занепокоєння яскравим світлом уночі без серйозного приводу собі та сусідам рекомендуємо встановлювати освітлення та датчики руху окремо. Існують різні світлові сценарії, які дозволять зробити керування світлом на ділянці зручним та адаптивним. Наприклад, можна використовувати сутінкові датчики, датчики часу або реле часу, які включатимуть освітлення у потрібний час та у потрібному місці.



Освітлення вбудоване у сході направлене донизу
Освітлення вбудоване у сходи направлене донизу - добре видно всі щаблі, а світло не б'є в очі

8. Освітлення сходів. Облаштовуючи освітлення сходів, варто пам'ятати про тильний бік сходів. Встановлюючи світильник у технологічний отвір з тильного боку і направляючи світло вниз, можна досягти ефективного та безпечного освітлення сходів, коли добре буде видно всі щаблі, а світло при цьому не битиме в очі.


Світильники освітлюють басейн
Світильники для водойм мають бути із найвищим рівнем захисту ІР68

9. Світильники для водойм. Коли виникає необхідність підсвітити на ділянці ставок, водоспад, фонтан чи басейн – варто використовувати світлове обладнання з рівнем захисту IP68 і лише від перевірених виробників. Важливо пам'ятати, коли прийде ідея зекономити - переробка освітлення обійдеться дорожче.


10. Функціональні групи освітлення. Ландшафтне освітлення варто на етапі планування розбивати на чергове, охоронне, функціональне, святкове. Це і зручність та економія одночасно, адже той же принцип очевидної необхідності в організації світла діє і в інтер'єрі: не потрібно включати всі види освітлення відразу, ними варто користуватись за призначенням.



Ландшафтне освітлення на приватній ділянці
Чергове, охоронне, функціональне, святкове освітлення можна включати не одночасно, за призначенням

Приступаючи до проектування та монтажу ландшафтного освітлення, потрібно ретельно продумати місця встановлення приладів та спосіб підведення їх живлення, забезпечити заходи безпеки під час експлуатації, передбачити захист світильників. Якість сучасних матеріалів та правильний монтаж дозволяють експлуатацію ландшафтного освітлення на території дачі, приватного будинку у будь-яку пору року.


Високоякісне архітектурно-ландшафтне світлове обладнання від компанії Paytex допоможе створити Ваш власний стиль в оформленні світлом заміського маєтку, готелю чи клубу. Зробити його справжньою візитною карткою, привернути до нього увагу, зробити пізнаваним та незабутнім.

Багаторічний досвід дозволяє нам гарантувати професійне проектування та монтаж фасадного та ландшафтного освітлення. Ми постачаємо та встановлюємо освітлення по всій Україні. Наші роботи можна подивитись тут. Звертайтесь!


Попередню інформацію можна отримати за тел. 099 276 28 35, E-mail paytex.sale@gmail.com.

bottom of page