top of page
  • Фото автораPaytex

10 помилок у ландшафтному освітленні

Оновлено: 23 трав. 2023 р.


Ландшафтні світильники у парку
Ландшафтне освітлення це - комфорт і естетика у повсякденному житті


Перед освітленням ландшафту заміського будинку стоять два завдання: практичне та естетичне. По-перше, потрібно забезпечити повноцінне «нічне життя маєтку»: вільне пересування, доступ до місць відпочинку, службових зон тощо. Подумати про безпеку – виключити можливість несанкціонованого проникнення зловмисників. По-друге, за допомогою декоративного освітлення можна професійно підсвітити куточки саду, показати натуральну красу рослин, водну поверхню, підкреслити рельєф місцевості і романтичної атмосфери саду. Продумане декоративне і практичне світло створює комфорт у повсякденному житті та розставляє декоративні акценти на садово-парковій ділянці.

У цій статті ми розповімо про прикрі помилки, які допускають в організації ландшафтного освітлення і про те, як їх можна уникнути. Читайте, буде цікаво.



Прокладання кабелю освітлення в газоні
Прокладати кабель для освітлення варто до початку робіт з озеленення

Помилка №1

Ландшафтне освітлення починають облаштовувати після завершення робіт на ділянці. Це означає, що доведеться розкопувати засаджений газон, розкривати покриття доріжок, щоб прокласти кабельні траси і провести всі роботи з відновлення ландшафту. Ми рекомендуємо, якщо ви поки не замислюєтесь про початок освітлювальних робіт у саду – продумайте та сплануйте зовнішнє світло. Освітлення для парку або саду можна відкласти на потім, але важливо до початку робіт з озеленення прокласти в потрібному місці кабельні траси: переробка обійдеться дорожче, а зовнішнє освітлення все одно знадобиться згодом.



Вуличні світильники піл лампу
Вуличні світильники піл лампу

Помилка №2

Використання світильників під лампу. На перший погляд цей вид світильників дуже зручний: лампа, що перегоріла, легко змінюється на нову - світильник знову працює. Але часто таких світильників на ділянці буває певна кількість, і лампи виходять з ладу не одночасно. А це означає, що при заміні лампи ймовірність різного відтінку світіння досить велика, адже навіть у одного виробника різні партії лампочок відрізняються за відтінком світла. Що говорити про лампочки з магазину, де постачальники змінюються дуже часто і підібрати потрібний тон світіння практично неможливо. В результаті всі світильники світять світлом різної температури, це виглядає неохайно і негарно. Крім того, щоразу при заміні лампочок відбувається розгерметизація корпусу світильника, в який згодом потраплятиме волога і порушуватиме його роботу, виводитиме з ладу. Ми рекомендуємо для фасадного, ландшафтного, паркового освітлення використовувати світильники із вбудованими світлодіодами від відомих виробників з високим рівнем захисту від впливу довкілля: IP не менше 54, краще 65 або 67.



Садові розетки на стовпчику
Стовпчики з розетками в певній частині саду знадобляться для роботи газонокосарки, переносних світильників і щоб помити машину

Помилка №3

Встановлення блоків живлення для світильників на вулиці без відповідного ступеня захисту призводить до виведення з ладу всієї системи освітлення. Дуже часто моделі фасадних вуличних світильників виготовляють із виносними блоками живлення. Ми рекомендуємо розміщувати їх в окремому щитку всередині будинку, де вони будуть у теплі та захищені від вологи. Але якщо цієї можливості немає – використовуйте блоки живлення з високим ступенем захисту від пилу та вологи ІР 65-67.


Помилка №4 Не встановлені стовпчики із розетками. Щоб підключити гірлянду для новорічної ялинки, газонокосарку, переносний світильник або помити машину, знадобиться доступ до електроживлення на різних частинах ділянки. Допомогти в цьому можуть захищені розетки на стовпчиках, розміщені у потрібних, заздалегідь продуманих місцях. Вони точно не виявляться зайвими.



Декоративні світильники освітлюють дерева і кущі  біля дому
Великі рослини виглядатимуть ефектніше, якщо їх підсвічувати з різних боків

Помилка №5 Для підсвічування великої рослини використовують один світильник. Для того, щоб дерево або кущ з розлогою кроною не здавалися плоскими, їх слід освітлювати декількома світильниками з різних боків. Якщо рослина молода і буде в міру зростання збільшуватися в розмірах, варто застосувати світильники з кілочками. Вони не вимагатимуть стаціонарної установки та їх легко буде пересунути, коли це знадобиться.


Помилка №6 Помилкою буде використання світильників одного виду для підсвічування рослин різної форми та розміру. Різні види світильників дають різний кут променя освітлення і світять з різним ступенем інтенсивності. Важливо, підбираючи світильники для рослини, виходити з того, наскільки ефектно декоративне світло розкриває форму крони, силует, виявляє деталі.



Світильники-стовпчики освітлюють доріжку
Відстань між стовпчиками повинна буде достатньою, щоб якісно освітлювати доріжки

Помилка №7 Неправильне розташування світильників-стовпчиків уздовж доріжок. Відстань між стовпчиками не може бути єдиною. Розрахунок відстані між такими світильниками повинен проводиться для конкретного обладнання, адже для досягнення достатнього рівня освітленості дуже важливими є світловий потік, потужність, висота стовпчика та спрямованість світла, а ці характеристики у різних моделей різні. Стовпчики висотою 60 см і більше встановлюють бетонну подушку з анкерним кріпленням.



Світильники біля дому освітлюють двір і ділянку
Вуличне освітлення має бути таким, щоб добре бачити доріжки в саду, підхід до будинку, гаражу, під'їзну доріжку до воріт

Помилка №8 Не враховано достатній рівень освітленості. Часто моделі світильників для парку, саду, ділянки вибирають виходячи з візуальних уподобань. Декоративність світла дуже важлива, адже ніхто не скасовував естетичного ефекту, на який ми очікуємо від ландшафтного освітлення. Але він не повинен замінювати собою функціональну складову: важливо добре бачити доріжки в саду, підхід до будинку, гаражу, під'їзну доріжку до воріт.



Ландшафтні світильники у парку
"Синя" зелень рослин у холодному світлі ліхтарів

Помилка №9 Неправильна колірна температура. Відомо, що світильники можуть світити білим світлом різного відтінку: холодного, нейтрального або теплого. Вибравши для освітлення в саду світильники зі світінням холодного кольору, можна отримати зелень, що відливає синім. Кращий колір світіння для підсвічування рослин – теплий білий 2700-3000К. У ньому зелень виглядатиме найбільш натуральною соковито-зеленого кольору.



Ландшафтні світильники освітлюють дерева, кущі, сходи і декоративну стіну
Ландшафтні світильники освітлюють дерева, кущі, сходи і декоративну стіну комфортним для людини світлом

Помилка №10 Зоровий дискомфорт. Важливо добре планувати розстановку на ділянці світильників акцентного спрямованого світла: вони повинні освітлювати рослини, доріжки та фасад, але не світити в очі, у вікна, не потрапляти в зону видимості сусідів чи автомобілів, що проїжджають. Це викликає зоровий дискомфорт і може бути небезпечним.


Сучасні системи освітлення дозволяють створити декоративні світлові ефекти, особливу атмосферу, емоції, настрій, повністю змінити враження про звичний вигляд саду або парку.


Команда компанії Пайтекс розробляє та реалізує проекти з освітлення із 2014 року. Наші фахівці допоможуть вам правильно спроектувати декоративне і функціональне ландшафтне освітлення, підібрати моделі світильників згідно світлопроекту і провести монтаж під ключ. Ми вкладаємо всі свої зусилля і багаторічний досвід у створення проектів – їх можна подивитись тут.

Звертайтесь! Попередню інформацію можна отримати за тел. 099 276 28 35 e-mail paytex.sale@gmail.com

bottom of page