
У цій статті розповімо про найбільш поширені помилки у освітленні кухні, яких варто уникати та обговоримо такі теми:
• Що спочатку: кухонні меблі або освітлення
• Як освітити варильну панель електроплити
• Де розміщувати розетки на кухні
• Як освітлення впливає на комфорт приготування та прийому їжі
Починаючи новий світлотехнічний проект, ми намагаємося зробити освітлення органічним елементом для кожного приміщення, додаючи йому цінності у вигляді естетики і комфорту. Три основні принципи організації освітлення ми застосовуємо також для кухні: світло, щоб побачити приміщення – загальне освітлення, світло, щоб з комфортом готувати – робоче освітлення та декоративне світло – для відпочинку та їжі.

1. Нехтування колірними характеристиками світла.
Освітлення на кухні відповідає за затишок. Кому захочеться готувати, їсти і просто довго перебуває в приміщенні з невідповідною для цього атмосферою? Відповідь на це питання очевидна. За затишну атмосферу відповідають кілька показників, перший із них – рівень освітленості. Він залежить від об'єму та геометрії простору кухні і звичайно він не буде однаковим для кожного приміщення, але його варто робити достатнім.
Неправильне вживання температури світла, відтінку світіння білого світла, може сильно зіпсувати ефект від усіх зусиль з облаштування кухні. Тому колірну температуру важливо відразу вибрати правильно. Столову зону ми рекомендуємо освітити теплим білим світлом 2500-3000К. Воно створить атмосферу розслабленості, відпочинку та комфорту. Зону приготування їжі – денним білим світлом 4000К. Саме таке світло дозволить залишатися бадьорим та уважним.
Не варто забувати про індекс передачі кольору: чим він вищий, тим колір і вид їжі та обличь людей будуть виглядати більш природними і привабливими, а значить обід буде смачнішим і настрій зростатиме. Варто вибирати світильники з високим індексом передачі кольору CRI≥90.

2. Один світильник.
За все освітлення на кухні не може відповідати лише один світильник, розташований посередині приміщення. Лампа в центрі робить приміщення видимим, але не дає якісного освітлення в робочій зоні – корпус людини перекриває доступ світла. Зона їдальні теж залишається осторонь і недостатньо освітленою. Якщо все ж таки обрано варіант єдиного світильника для кухні, то його ми рекомендуємо встановити в центрі простору вільного від меблів, а робочу зону та обідній стіл підсвітити додатково.

Традиційно для освітлення робочої зони використовують світлодіодну стрічку в алюмінієвому профілі. Її розміщують із нижньої частини навісних шафок. Ми рекомендуємо підключати цей світильник до окремої групи включення. Він повинен освітлювати процес готування, при цьому залишаючись невидимим для людини, що стоїть. Але повинен вимикатися щоразу, коли людина сідає за стіл, щоб світло не потрапляло у вічі. LED стрічку не варто використовувати без профілю та світлорозсіювача: ця конструкція захистить саму стрічку, очі від яскравого світла і розподілить освітлення більш якісно рівномірно.

Як додаткове освітлення, яке буде одночасно функціональним та декоративним ми рекомендуємо освітити відкриті полиці та шафки: по-перше, це гарно виглядає, а по-друге, у темний час доби можна легко знайти все необхідне.
Якщо передбачена лише робоча поверхня без навісних шафок, то якісно освітити зону готування допоможе лінійний настінний або підвісний світильник зі світінням вниз або точкові світильники необхідної потужності на стелі в цій зоні.
3. Світло до меблів.
Поширена помилка, коли розташування світильників планується без урахування розташування меблів. Тоді важливі ділянки на кухні можуть залишитися погано освітленими або вже встановлені світильники заважають повноцінно користуватися меблями: накладні або трекові світильники не дають відчиняти дверцята у верхніх шафах.

4. Управління світлом.
Всі джерела світла включаються одночасно і немає димера для регулювання яскравості. Це поширена помилка при освітленні будь-якого типу приміщення, коли навіть передбачивши кілька рівнів освітлення, людина позбавляє себе можливості створювати різні сценарії освітлення, регулювати рівень освітленості або просто можливості заощадити, не включаючи зайве освітлення.
На кухні можна використовувати не тільки димер, а й прохідні вимикачі. Це означає, що освітлення можна вмикати з різних місць. Наприклад, увімкнути освітлення на кухні з коридору, а вимкнути у робочій зоні, тобто застосовувати принцип: вимикач повинен бути поруч із тим місцем, за яке він відповідає. Важливо пам'ятати, що не можна розташовувати вимикачі в зоні раковини та в зоні плити.

5. Електророзетки на кухні.
Недостатня кількість розеток на кухні. Варто передбачити електророзетки для всіх побутових приладів, якими ви користуєтесь: чайник, міксер, мультиварка тощо, та додати кілька додаткових. Для всієї кухонної техніки ми рекомендуємо розетки з IP захистом. Для різних моделей електроплит передбачені відповідні тільки для них розетки – важливо їх також правильно вибрати.

Не варто нехтувати новими технологіями в цій галузі: висувні розеткові колони, приховані лючки, розетки, що вбудовуються в стільницю для заряджання мобільного телефону, додадуть у побут комфорту і принесуть задоволення. Також важливо спланувати правильне розташування розеток для вбудованої техніки та витяжки.
Існують й інші помилки у освітленні на кухні – ми торкнулися лише основних. Рекомендуємо все продумувати заздалегідь, планувати освітлення у деталях, адже якісне та ефективне освітлення – річ не дешева. Але це дозволить заощадити та уникнути переробок у майбутньому.

Якщо ви не хочете планувати та встановлювати освітлення самостійно – довіртесь нам. Команда компанії ПАЙТЕКС розробляє та реалізує проекти з освітлення із 2014 року. Наші фахівці допоможуть вам правильно спроектувати освітлення, підібрати моделі з необхідними параметрами і провести монтаж під ключ. Ми вкладаємо всі свої зусилля і багаторічний досвід у створення наших проектів – їх можна подивитись тут.
Звертайтесь! Попередню інформацію можна отримати за тел. 099 276 28 35,
e-mail paytex.sale@gmail.com
Comments