top of page
  • Фото автораPaytex

Усе, що вам потрібно знати про DALI Dimming


Людина управляє освітленням у домі з планшета
Управління світлом за протоколом DALI - один із найпопулярніших цифрових професійних протоколів

Інтерфейс освітлення з цифровою адресацією (DALI) був виготовлений у Європі та широко використовувався там протягом тривалого часу. Навіть у США він стає все більш популярним. DALI — це стандарт для цифрового керування окремими освітлювальними приладами за допомогою протоколу зв’язку низької напруги, який може як надсилати дані, так і отримувати дані від світильників. Це робить його корисним інструментом для створення систем моніторингу інформації та інтеграції засобів керування. Використовуючи DALI, ви можете надати кожному світильнику у вашому домі власну адресу. Ви можете мати до 64 адрес і 16 способів розділити свій будинок на зони. Зв'язок DALI не залежить від полярності, і її можна налаштувати різними способами.


Що таке DALI Dimming?

DALI означає «цифровий адресний інтерфейс освітлення». Це цифровий комунікаційний протокол для керування мережами керування освітленням у проектах автоматизації будівель. DALI — це стандарт торгової марки, який використовується в усьому світі. Це спрощує підключення світлодіодного обладнання багатьох виробників. Це обладнання може включати диммовані баласти, приймачі та релейні модулі, джерела живлення, диммери/контролери тощо.

DALI було створено для покращення системи керування освітленням 0-10 В, додавши до того, що міг зробити протокол Tridonic DSI. Системи DALI дозволяють системі керування спілкуватися з кожним світлодіодним драйвером і групою світлодіодного баласту/пристрою в обох напрямках. Тим часом елементи керування 0-10 В дозволяють розмовляти з ними лише в одному напрямку.

Протокол DALI передає світлодіодним пристроям управління всі команди. Протокол DALI також надає канали зв'язку, необхідні для керування освітленням будівлі. Він також масштабований і може використовуватися для простих і складних установок.


Як контролювати DALI Dimming?

DALI може допомогти дизайнерам, власникам будівель, електрикам, менеджерам об’єктів і користувачам будівель більш ефективно та гнучко керувати цифровим освітленням. Як бонус, ви можете бути впевнені, що він ідеально працюватиме з освітлювальним обладнанням багатьох компаній.

У найпростіших налаштуваннях, наприклад, в окремих кімнатах або невеликих будівлях, система DALI може являти собою один перемикач, який керує багатьма світлодіодними світильниками, що живляться від DALI-сумісного джерела живлення. Отже, більше немає потреби в окремих схемах керування для кожного світильника, а налаштування займає найменшу кількість роботи.

Світлодіодні баласти, джерело живлення та групи пристроїв можуть бути адресовані за допомогою DALI. Це робить його ідеальним для великих будівель, офісних комплексів, торгових приміщень, кампусів тощо, де потреби в просторі та використанні можуть змінюватися.

Деякі інші переваги керування світлодіодами за допомогою DALI:

  1. Менеджери об’єктів отримали б користь від можливості перевірити стан кожного обладнання та баласту. Щоб виправити речі та замінити їх, потрібно набагато менше часу.

  2. Оскільки DALI є відкритим стандартом, можна легко поєднувати продукти від різних виробників. Це також допомагає переходити до кращої технології, коли вона стає доступною.

  3. Централізовані системи управління та таймерів дозволяють створювати профілі освітлення. Найкраще підходить для простоти використання, пікового попиту, місць з більш ніж однією сценою та економії енергії.

  4. DALI легко налаштувати, оскільки для підключення потрібні лише два дроти. Установникам не обов’язково бути кваліфікованими, тому що вам не потрібно знати, як зрештою буде встановлено освітлення, чи маркувати їх, а також стежити за проводкою для кожного світильника. Вхід і вихід виконуються двома кабелями.


Що таке шина DALI?

У системі DALI пристрої керування, ведені пристрої та джерело живлення шини підключаються до двопровідної шини та обмінюються інформацією.

  • Апаратне забезпечення, яке керує вашими світлодіодами, називається «пристроєм керування». Воно також дає світло вашим світлодіодам.

  • Підлеглі пристрої, які також називаються «контрольними пристроями». До цих пристроїв належать як пристрої введення (наприклад, вимикачі світла, пульти керування освітленням тощо). Вони також містять контролери додатків, які аналізують вхідні дані та надсилають необхідні інструкції. Вони роблять це для регулювання потужності відповідного світлодіода.

  • Для надсилання даних вам потрібно включити живлення на шину DALI. Отже, джерела живлення для автобусів необхідні. (використання раунду 16 В, коли немає зв’язку, більше, коли передаються інструкції).

Критерії сумісності є частиною поточного стандарту DALI. Це дозволяє сертифікованим продуктам різних виробників працювати разом на одній шині DALI.

На одній шині DALI пристрої керування та контрольне обладнання можуть мати до 64 адрес. «Мережа мереж» складається з кількох шин, які працюють разом у більш розгалужених системах.


З чого складається система управління світлом DALI

Ключові особливості DALI

  1. Це безкоштовний протокол, тому ним може користуватися будь-який виробник.

  2. Для DALI-2 вимоги сертифікації гарантують, що пристрої, виготовлені різними компаніями, працюватимуть разом.

  3. Налаштувати його легко. Ви можете прокласти лінії живлення та лінії керування поруч, оскільки їх не потрібно екранувати.

  4. Електропроводка може бути встановлена ​​у формі зірки (втулка та спиці), дерева, лінії або їх суміші.

  5. Оскільки для зв’язку можна використовувати цифрові сигнали замість аналогових, багато пристроїв можуть отримувати однакові значення затемнення, що робить затемнення дуже стабільним і точним.

  6. Схема адресації системи забезпечує можливість окремого керування кожним пристроєм.


Сумісність продуктів DALI між собою

Перша версія DALI погано працювала з іншими системами. Це не спрацювало, оскільки специфікація була надто вузькою. Кожен кадр даних DALI мав лише 16 біт: 8 біт для адреси та 8 біт для команди. Це означало, що ви могли надсилати багато команд, які були дуже обмеженими. Крім того, не було можливості зупинити одночасне надсилання команд. Через це багато різних компаній намагалися покращити його, додавши функції, які погано працювали одна з одною.

За допомогою DALI-2 ця проблема була виправлена.

  • DALI-2 є набагато повнішим і має набагато більше функцій, ніж його попередник. Це означає, що окремі виробники більше не можуть вносити зміни в DALI. 

  • Digital Illumination Interface Alliance (DiiA) володіє логотипом DALI-2 і встановив суворі правила щодо його використання. Одним із найважливіших є наявність на пристрої логотипу DALI-2. Спочатку він має бути сертифікований на відповідність усім стандартам IEC62386.

Незважаючи на те, що DALI-2 дозволяє використовувати DALI і компоненти DALI разом, ви не можете робити все, що хочете робити з DALI-2. Це дозволяє драйверам DALI LED, найпоширенішому типу, працювати в системі DALI-2.


Що таке затемнення 0-10 В?

Затемнення 0-10 В — це спосіб змінити яскравість електричного джерела світла за допомогою діапазону напруги постійного струму (DC) від 0 до 10 вольт. Діммування 0-10 В – це найпростіший спосіб контролювати яскравість світла. Він забезпечує плавну роботу та затемнення до 10%, 1% або навіть 0.1% повної яскравості. При напрузі 10 вольт світло максимально яскраве. Коли напруга падає до нуля, світло вмикається на найнижче значення.

Іноді вам може знадобитися перемикач, щоб повністю вимкнути їх. Ця проста система керування освітленням працює з вашими світлодіодними лампами. Таким чином, ви отримуєте різні варіанти освітлення та створюєте настрій. Диммер 0-10 В — це надійний спосіб зробити освітлення, яке можна змінити відповідно до будь-якого настрою чи завдання. Або ви можете створити елегантну атмосферу в таких місцях, як бари та ресторани.


Як DALI порівнюється з 1-10V?

DALI був створений для освітлювального бізнесу, наприклад, 1-10V. Різні продавці продають запчастини для керування освітленням. Такі як світлодіодні драйвери та датчики з інтерфейсами DALI та 1-10V. Але на цьому схожість майже закінчується.

Основні відмінності DALI і 1-10V один від одного:

  • Ви можете вказати системі DALI, що робити. Групування, налаштування сцен і динамічне керування стають можливими, як зміна датчиків і перемикачів, які керують освітлювальними приладами, коли змінюється планування офісу.

  • На відміну від свого попередника, аналогової системи, DALI є цифровою системою. Це означає, що DALI може постійно затемнювати світло та дозволяти вам точніше керувати ним.

  • Оскільки DALI є стандартом, такі речі, як крива затемнення, також стандартизовані. Тому пристрої різних компаній можуть працювати разом. Оскільки крива затемнення 1-10 В не стандартизована. Тому використання драйверів від різних виробників на одному каналі затемнення може призвести до неочікуваних результатів.

  • Одна проблема з 1-10V полягає в тому, що він може керувати лише основними функціями ввімкнення/вимкнення та затемнення. DALI може контролювати та змінювати кольори, тестувати аварійне освітлення та давати відгуки. Він також може створювати складні сцени та робити багато іншого.


Які основні відмінності між DT6 і DT8?

  • Команди та функції DT8 призначені лише для керування кольорами, але ви можете використовувати функції DT6 з будь-яким драйвером LED.

  • Ви можете використовувати частину 207, частину 209 або обидві для світлодіодного драйвера зі зміною кольору. В обох випадках також реалізовано частини 101 і 102.

  • Одна коротка адреса DALI — це все, що потрібно драйверу світлодіодів DT6 для налаштування яскравості рядка світлодіодів відповідно до типової кривої затемнення.

  • Одна коротка адреса DALI може керувати виходами будь-якої кількості світлодіодних драйверів DT8. Це дозволяє одному каналу контролювати температуру кольору та яскравість світла.

  • Використовуючи DT8, ви можете зменшити кількість драйверів, необхідних для програми, довжину проводки інсталяції та кількість адрес DALI. Це полегшує проектування та введення в експлуатацію.

Найбільш часто використовувані номери DT:



Схема підключення DT8 системи DALI
Схема підключення DT8

Як DALI порівнюється з KNX, LON і BACnet? 

Такі протоколи, як KNX, LON і BACnet, контролюють і відстежують різні системи та пристрої в будівлі. Оскільки ви не можете підключити ці протоколи до драйверів світлодіодів, їх не можна використовувати для керування освітленням.

Але DALI та DALI-2 були створені з урахуванням контролю освітлення з самого початку. Їх набори команд включають багато команд, які використовуються лише для освітлення. Затемнення, зміна кольорів, налаштування сцен, виконання екстреного тесту та отримання відгуків, а також освітлення на основі часу доби – усі ці функції та елементи керування. Широкий спектр елементів керування освітленням, особливо світлодіодні драйвери, можна підключити безпосередньо до DALI.

Системи керування будівлями (BMS) часто використовують KNX, LON, BACnet та інші подібні протоколи. Вони використовують його, щоб контролювати всю будівлю. Це також включає системи опалення, вентиляції, вентиляції та кондиціонування, системи безпеки, під’їзди та ліфти. DALI, з іншого боку, використовується лише для керування світлом. Шлюз з’єднує систему управління будівлею (BMS) і систему освітлення (LSS), коли це необхідно. Це дозволяє системі SPS увімкнути освітлення DALI у коридорах у відповідь на сигнал безпеки.


Як підключаються системи освітлення DALI?

Світлові рішення DALI використовують архітектуру «ведучий-підлеглий». Так що контролер може бути інформаційним центром, а світильники – підлеглими пристроями. Підлеглі компоненти відповідають на запити від керування щодо інформації. Або підлеглий компонент виконує заплановані завдання, наприклад, забезпечує роботу пристрою.

Ви можете надсилати цифрові сигнали через дріт керування або шину за допомогою двох проводів. Незважаючи на те, що кабелі можуть мати позитивну або негативну поляризацію. Пристрої керування зазвичай можуть працювати з обома. Ви можете підключати системи DALI за допомогою стандартного п'ятижильного кабелю, тому спеціальне екранування не потрібне.

Оскільки системі DALI не потрібні групи проводів, ви можете з’єднати всі дроти паралельно шині. Це суттєва зміна традиційних систем освітлення. Оскільки команди, що надсилаються з системи керування, містять усю інформацію, необхідну для ввімкнення світла, немає потреби в механічних реле. Завдяки цьому електропроводка систем освітлення DALI є простою, що надає їм більшої гнучкості.

Після завершення підключення програмне забезпечення на контролері можна налаштувати для роботи з системою. Оскільки система є гнучкою, ви можете створювати та використовувати різні ситуації та програми освітлення, не змінюючи фізичну проводку. Усі налаштування світла є дуже гнучкими, тож ви можете змінювати криві та діапазони яскравості.


Як підключається система DALI


Де використовуються системи освітлення DALI?

DALI - це технологія освітлення, яку ви можете змінювати, і вона дешева. У більшості випадків такі типи систем централізованого освітлення можна знайти у великих комерційних приміщеннях. DALI в основному використовується на підприємствах та в установах. Але люди все частіше починають використовувати його у своїх домівках, шукаючи кращих способів керування світлом.

Навіть якщо ви можете додати систему DALI до будівлі, яка вже зведена. DALI працює найкраще, коли проектується та створюється з нуля. Це пояснюється тим, що коли ви встановлюєте абсолютно нову систему DALI, немає потреби в окремих схемах керування освітленням. Модернізація старої системи, але унеможливлює встановлення простішої та ефективнішої системи проводки DALI, оскільки схеми керування вже встановлені.


● Фазове затемнення

Фазове затемнення є найпростішим і основним способом зниження яскравості світла, але він також найменш ефективний. Тут управління здійснюється шляхом зміни форми синусоїди змінного струму. Це робить світло менш яскравим. Для цього методу не потрібні диммери чи інші модні кабелі для затемнення. Але ця установка погано працює з сучасними світлодіодами, тому нам потрібно знайти кращі альтернативи. Навіть якщо ви використовуєте світлодіодні лампи з фазовим затемненням, ви не можете помітити падіння інтенсивності світла нижче 30%.


● DALI Dimming

Під час встановлення диммера DALI необхідно використовувати двожильний кабель керування. Навіть після початкової інсталяції ці системи керування можуть цифрово змінювати ланцюги освітлення в рамках уже встановлених обмежень. Точне керування освітленням, яке пропонує DALI lighting, допоможе світлодіодним світильникам вниз, світлодіодним акцентним світильникам і світлодіодним лінійним системам. Крім того, ці системи мають найповніший діапазон затемнення з усіх наявних на ринку. Завдяки новим удосконаленням останні версії DALI тепер можуть керувати як RGBW, так і настроюваним білим світлом. Використання баласту для затемнення DALI для завдань, які потребують лише зміни кольору, є дуже ефективним способом виконання завдань.


● DMX

DMX є дорожчим за інші способи керування освітленням, а для його встановлення потрібен спеціальний контрольний кабель. Інтерфейси програмного інтерфейсу (API) системи дозволяють точно адресувати і можуть використовуватися для вдосконалених способів зміни кольорів. У більшості випадків DMX використовується для освітлення домашніх кінотеатрів і басейнів. Сьогодні DMX використовується у багатьох професійних системах. Але висока вартість налаштування робить інші варіанти кращими.


Від тьмяного до темного в системі DALI

За допомогою якісних світлодіодних драйверів і DALI ви можете зменшити інтенсивність світла не більше ніж на 0.1%. Деякі зі старих, менш складних способів затемнення світлодіодних ламп, як-от метод фазового затемнення, можуть бути не такими ефективними. Ця частина затемнення DALI є важливою, оскільки вона показує, наскільки добре ці системи можуть працювати з тим, як бачать люди.

З огляду на те, як працюють наші очі, елементи керування для затемнення світла мають регулюватися принаймні до 1%. Наші очі все ще бачать 10% затемнення як 32% рівень яскравості, тому здатність систем DALI переходити від тьмяного до темного є великою справою.


Крива затемнення DALI

Оскільки людське око не чутливе до прямої лінії, логарифмічні криві затемнення ідеально підходять для систем освітлення DALI. Незважаючи на те, що зміна інтенсивності світла виглядає плавно, оскільки немає лінійного шаблону затемнення.


крива режиму затемнення системи DALI

Що таке приймач DALI?

При використанні з контролером DALI та трансформатором з належним номінальним значенням приймачі DALI для затемнення дають вам повний контроль над світлодіодною стрічкою.

Ви можете придбати одноканальний, двоканальний або триканальний диммер. Залежно від того, скільки окремих зон потрібно контролювати. (Кількість каналів, які має приймач, покаже вам, у скількох зонах він може працювати.)

Для кожного каналу потрібно п'ять ампер. Джерело живлення може приймати 100-240 В змінного струму та видавати 12 В або 24 В постійного струму.


Переваги затемнення DALI

  • DALI — це відкритий стандарт, який гарантує, що пристрої від різних виробників завжди працюють однаково під час підключення. Ви також можете замінити поточні запчастини на новіші, кращі, коли вони стануть доступними.

  • Легко змонтувати Завдяки п’ятипровідній технології DALI вам не потрібно розділяти світильники на зони чи відстежувати кожну лінію керування. До цієї системи підключено два дроти. Через ці дроти електрика входить і виходить із системи.

  • Головний щит керування. Одну систему керування освітленням можна використовувати одночасно в двох і більше місцях. У великих комерційних будівлях можна налаштувати освітлювальні сцени відповідно до пікового попиту, щоб вони могли проводити багато заходів одночасно та споживати менше енергії.

  • Відстеження та звітність, на які ви можете розраховувати, оскільки DALI працює в обох напрямках. Ви завжди можете отримати найновішу інформацію про частини схеми. Можна відстежувати стан кожного світла та споживання енергії.

  • Елементи керування світлом, які можна встановити спереду Як і більшість інших сучасних технологій. Ви можете змінити освітлення у своїй кімнаті відповідно до своїх потреб. Наприклад, ви можете змінити кількість природного світла, яке надходить у вашу кімнату, змінивши рівень яскравості ваших ламп денного світла.

  • Ви можете швидко внести зміни в налаштування. Через деякий час вам, можливо, захочеться змінити освітлення та придбати щось шикарніше. Не потрібно нічого розбирати або виривати стелю з-під ліжка. Є програмне забезпечення, яке може виконувати програмування.


Недоліки затемнення DALI

  • Однією з головних проблем затемнення DALI є висока вартість елементів керування. Особливо для нових установок. Але в довгостроковій перспективі вам не доведеться турбуватися про високі витрати на обслуговування, які пов’язані з іншими типами освітлення.

  • Не відставати від технічного обслуговування Щоб система DALI працювала, ви повинні створити базу даних, яка пов’язує адреси світлодіодів з потрібними контролерами. Щоб ці системи працювали якнайкраще, ви повинні будувати та підтримувати їх у хорошому стані.

  • Налаштувати самостійно. Може здатися, що DALI — це теоретично поняття, яке легко зрозуміти. Але ви ніколи не зможете налаштувати його самостійно. Оскільки конструкція, встановлення та програмування складніші, вам знадобиться досвідчений інсталятор.


Як довго DALI існує?

Історія DALI захоплююча. Оригінальна ідея цього прийшла у європейських виробників баласту. Перша баластна компанія працювала з трьома іншими, щоб запропонувати Міжнародній електротехнічній комісії (IEC) розробити стандарт для того, як баласти спілкуються один з одним. У середині всього цього, наприкінці 1990-х, Сполучені Штати також втягнулися.

Пекка Хаккарайнен, директор з розвитку технологій і бізнесу компанії Lutron Electronics у Куперсбурзі, штат Пенсільванія, і голова Ради з контролю освітлення Національної асоціації виробників електротехніки в Росліні, штат Вірджинія, каже, що стандарт є частиною стандарту IEC для люмінесцентних баластів і один із додатків стандарту (NEMA). Наведено набір загальноприйнятих правил спілкування з баластом.

Наприкінці 1990-х років у Сполучених Штатах з’явилися перші світлодіодні драйвери та баласти DALI. До 2002 року DALI став стандартом у всьому світі.


Підсумки

DALI недорогий і легко змінюється відповідно до різних ситуацій. Ця система освітлення чудова для підприємств, оскільки ви можете керувати нею з одного місця. Він працює як проста система освітлення як для нових, так і для старих будівель. DALI дає змогу отримати переваги бездротового керування освітленням. Такі переваги, як підвищення ефективності, відповідність будівельним нормам. Також можливість працювати з іншими системами та здатність задовольняти різні потреби в освітленні.

Система затемнення DALI гарантує, що ваше освітлення буде практичним і приємним для очей.

Ми є компанією, що спеціалізується на виробництві високоякісних індивідуальних виробів із світлодіодної стрічки та світлодіодних неонових світильників та комплектації проектів різноманітним світлодіодним обладнанням. Будь ласка, зв'яжіться з нами, якщо вам потрібно придбати світлодіодні світильники.




2 перегляди0 коментарів
bottom of page